Lapsiperheen elämästä

Vanhemmuus on mielettömän palkitsevaa, mutta se on myös hullun hankalaa! Jokainen lapsi ja perhe on uniikki, ja siksi perheen on itse päätettävä suuri määrä asioita.

Olen toinen vanhempi 9 lapsen kotitaloudessa, jossa lasten iät ovat välillä 6 kk - 16 vuotta. Miten voi vastata kaikkien lasten tarpeisiin, kun lapsia on niin monta? Miten voi tukea heitä kaikkia heidän vahvuuksissaan ja kehityskohteissaan? Tasapainon löytäminen on usein hankalaa.

Yhteiskunta muuttuu koko ajan. 80-luvulla lapsuudelle ja vanhemmuudelle luotiin tietynlaisia odotuksia. 80-luvulla tietoa lasten kehityksestä oli vähemmän helposti tarjolla, ja ihmiset luottivat omaan intuitioonsa. 2020-luvulla odotukset ovat paljon muuttuneet: nykyään tiedetään, että hyvä itsetunto ja sosiaaliset taidot ovat erittäin tärkeitä lapsille, nuorille ja meille aikuisille. Lapsuus ja vanhemmuus ovat ikuisessa muutoksessa!

Jokainen vanhempi joutuu tekemään suuren määrän valintoja muuttuvassa yhteiskunnassa, esimerkiksi

  • Miten järjestetään lapsen päivähoito niin, että lapseni voi kokea olonsa aina turvalliseksi ja tärkeäksi? Kuka vie/hakee, kuka huolehtii ne luistimet ja sukset? 
  • Paljonko lapseni saa pelata kännykällä, tietokoneella tai pleikalla? Miten rajoitan sitä?
  • Hankinko lapselleni harrastuksen? Minkä? Paljonko se maksaa? Miten lapseni pääsee harrastamaan? 
  • Miten toimia, jos lastani kiusataan? 

Uskon, että jokainen vanhempi haluaa lapselleen parasta ja on riittävän hyvä oman lapsensa kasvattaja. Siksi on parasta, että vanhemmilla on mahdollisimman paljon vaihtoehtoja ja vaikutusvaltaa.